22 Aralık 2013 Pazar

İşletme Faaliyet Simulasyonları - 5 Bölüm



5. Bölüm
Dördüncü Aşama. İşletme yaşam denemelerini uygulama
İşletme yaşam denemelerini başlatmak önceden dikkatli ve ayrıntılı bir çalışmayı gerektirmektedir. Bu aşamaya kadar yapılması zorunlu bir çalışma aşamalarla adımlarla açıklanmaya çalışıldı, ayrıntılar üzerinde ve konunu mantığı üzerinde duruldu. Alt yapının nasıl oluşturulacağı, temellerin nasıl atılacağı gösterildi.
Ana yapıyı kurmadan önce önemli noktaları tekrar gözden geçirip değerleyelim.
1. İşletme gerekli olan bölümlere ayrılmış mıdır?
2. İşletme bölümlere ayrılmış ise,
- Bölümler normal faaliyetlerini belirledikleri hedeflere göre yapıyor mu?
- Faaliyetlerinde gelirler oluşurken birim olarak konuyu denetleyebiliyorlar mı?
- Gider kalemleri oluşurken her bir ayrıntıya yeteri kadar dikkati ve önemi vermişler midir?
- Her şey aritmetik değerlerle ifade bulur, yaşanılacak her gelişmenin, olayın, verilecek her kararın, yapılacak her seçimin bir aritmetik izdüşümü vardır. Yaşanılan her şey aritmetik değerlerle ifade bulmuş mudur?
3. Bölümler bir araya gelip birlikte hareket etmeyi öğrenmişler midir?
Ahenk gelinen bu noktada ele alınması gereken en önemli kavramdır. Ahenk bir bölümün başka bölümlerin faaliyetlerini ve projelerini anladığını hissettirmesi ve o bölümlerle kuvvetli bir bağ oluşturmasıdır.
Ahenk bölümler arasında ortak nokta yaratılarak veya keşfedilerek şekillendirilir ve geliştirilir.
Bölümler arasında tamamlayıcılık ve destekleme görevi üstlenmek doğal bir davranış olmalıdır.

İşletme yaşam denemeleri olumlu ya da olumsuz yaşanacak her bir gelişmenin hangi taşları oynatacağını, bu taşların hangi güçle oynayacağını ve oynarken daha başka neleri tetikleyip harekete geçirebileceğini öğrenmeye odaklanır. İşletme yaşam denemeleri olayın etkilerini öncelikle aritmetik olarak en küçük birime, faaliyete, gelir ve gider kalemlerine kadar ölçer. Daha sonra bu etkinin olumsuzsa nasıl olumluya, olumlu ise nasıl daha olumluya çevirmenin yollarını arar. Her kararın uygulanıp sonuç alma aşamasında zamanı ölçmeye çalışır. Daha ileriki zamanlarda bu incelediği ve test ettiği olayla karşılaştığında önceden hazırlıklı olarak,  hızlı ve bilinçli hareket ederek doğru ve hızlı yönlenmeyi sağlamayı amaçlar.


Bu çalışma, Active Bankacılık Finans Dergisi, ISSN 1301-9252, Ocak-Şubat 2006, Sayı 46,  S. 76 – 86,  yayınlanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder