30 Aralık 2013 Pazartesi

Yaşam simülasyonları ile gelecek yönetimi - 3 Bölüm



3. Bölüm
Yaşam Simülasyonunun Kullanımı
Yaşam simülatörü işletmelerde yöneticilerin çalışmalarını kolaylaştıran, hızlı ve doğru karar almalarını hızlandıran en önemli yeniliklerden biridir. İşletmelerde etkinliği arttırdığı alanlardan bazıları ise:
1- Belirlenmiş periyotları kapsayan faaliyet planları
A. Kısa vadeli faaliyet planları
İşletmelerde bütçe olarak nitelenen kısa vadeli faaliyet planlarının oluşturulmasında işletme yaşam simülasyonları doğru, gerçek ve paylaşılan bilgileri içerdiği için güvenilir bir sistemdir. Yaşam Simülasyon sisteminin temeli işletme bölümleri ve onların faaliyetleri üzerine kurulmuştur. Her bölümün işletmede paylaşılan ortak giderler ile kendi bölüm giderleri ve faaliyet gelirleri, bunların muhasebe sistemine yansımasına göre oluşturulmuş gerçek kıyaslanabilir bir sistem olan yaşam simülasyonları ayrıca büyük bir senaryo kıvraklığına da sahiptir. Sistem oluşturulurken bölüm yetkilileri ana yönlendirici ve bilgi kaynağı olarak yer aldığı için benimsenen ve güvenilir bir sistem ortaya çıkarılır. Kendi bölüm faaliyetlerini ve bu faaliyetlerini tüm işletme içerisinde görebilen bölüm yöneticileri sistemi daha kolay benimseyip kullanmaya başlayacaklardır. Burada yapay bir faaliyet sistemi değil, yöneticilerin kendi yönlendirmeleriyle oluşturulmuş gerçek ve anlamlı bir yaşam simülasyonu söz konusudur.

Ayrıca bütçe sisteminin temelini önemli bir parçasını oluşturan hedefler yaşam simülasyonu içinde de birebir kullanılmaktadır. Ancak bu sistemde hedefler yıl sonu reel stok değerleri baz alınarak oluşturulmaya başlanmaktadır. Her bir ürün ve hizmet grubu içindeki ürün ve hizmetler tek tek alınarak stok, satış, smm, alış olarak dört grupta aylık bazda hedefler sistemde oluşmaktadır. Hedeflerin en alt seviyede sahaya kadar uzanması ve desteklenmesi esas alınmaktadır. Her yönetici hedeflerini oluştururken bu sistemde tüm pazar değişkenlerini göz ardı etmeden hareket ederek, kararlarını oluşturur.

Bu sistemin en büyük avantajı işletmelerin planlar üzerinde hızlı değişiklikler yapabilmeleridir. Sistem aritmetik değerlere dayalı bir bilgisayar programıdır ve tüm bölüm dosyaları biri biriyle bağlantılıdır. Yapılan her değişiklikte de sonuçlar hemen ortaya çıkmaktadır.

B. Uzun vadeli faaliyet planları
Stratejik planlar olarak adlandırılan uzun vadeli faaliyet planlarının oluşturulmasında yaşam simülatörü kolaylıkla kullanılabilmektedir. Yaşam simülatörü bölüm işletmeleri ön plana çıkarır bu nedenle her bölümün faaliyet planı hazırlanır. Her bölüm kendi faaliyetleri ile belirlenmiş zaman periyodunda ne kadar gelir ve gider yaratacağını net olarak görür.
Yaşam simülasyon sistemi tüm bölümlerin kendi saha bilgilerine dayandığı için yapılması gereken tüm araştırmalar daha bölüm seviyesinde gerçekleştirilmektedir. Bölüm yöneticileri kendi mevcut pazar şartları ile pazar beklentilerini tüm yöneticiler ile doğal olarak bu çalışmada paylaşır. İşletmenin karşı karşıya kalabileceği riskler, ortaya çıkabilecek fırsatlar ile pazar içerisinde işletmenin ürün ve hizmetlerinin zayıf veya kuvvetli yanları tüm yöneticilerin işbirliği ile ortaya çıkarılır. İşletmenin rekabet edebilme kapasitesi ve gücünün bu şekilde tüm işletme bölümleri ve yöneticileri tarafından anlaşılması da hareket kabiliyetini arttırır. İşletmenin stratejik planı zorlamalar olmadan paylaşılarak ortaya çıkarılır. Stratejiler belirlenir. Paylaşılan bir stratejik plan ise kolaylıkla hayata geçirilir. Stratejik kararlar daha hızlı oluşturulur.

Geleceğin yönetiminin tüm bölümlerin ve yöneticilerin sorumluluğunda olması, çalışmalar sırasında bölümlerin ortak bir dil oluşturması ortak değerlerin de yaratılmasını sağlayacaktır. Stratejik plan için belirlenmiş bir bölümün alt yapıyı oluşturduğu günler artık bu çalışma ile gerilerde kalmaktadır. Her bölüm stratejik planın oluşumunda bir parçadır.

2- Yaşanabilecek olayların, bunların artçı gelişimlerinin ve alternatif etkilenimlerinin yönetimi
Yaşam simülasyon sistemi işletme faaliyetleri ve yaşam çevresi paralelinde çeşitli yaşam alternatiflerinin etki alanı, etki gücünün ölçülmesi amacıyla oluşturulmuş bir sistemdir. Bu çalışmanın yardımı ile,
a. Tüm bölüm işletmelerin bir araya gelmesi ile işletme içi veya dışında karşılaşılabilecek tüm alternatif olaylar değerlendirilir. Bu alternatiflerin hangi zaman diliminde işletme üzerinde nasıl ve ne derecede etki yaratacağı görülmeye çalışılır.
b. Öngörülen alternatiflerin yaşam bulması halinde gelişmelerin gelir-gider olarak nasıl yansıyacağı bu çalışmada ortaya çıkarılır.
c. Her bir alternatif gelişmenin sonuçlarının görülmesi ile işletmenin rekabet ve karlılık seviyesini arttıracak doğru kararlar kendiliğinden de ortaya çıkacaktır. Belki doğru bilinen tüm hareket tarzları ortaya çıkan gelişmelerden sonra değiştirilecektir.
d. Gelişmelere hazırlıklı olmak, nelerle karşılaşılabilineceğini önceden yaşamak rakiplere oranla birkaç adım önde olmayı sağlayacaktır. Yaşam santracında birkaç hamle önde olmanın avantajı ise burada işletmeye artı değer olarak yansıyacaktır.

3- İnnovasyon
İşletme yaşam simülasyonu innovasyonun oluşması için ortam yaratan bir altyapı sistemidir. Ayrıca öncelikle yöneticilerin faaliyet hakimiyetlerini arttırmayı hedefleyen, tüm yöneticileri biraraya getiren ve işletme içi gelişmelerin ve bilgilerin paylaşımını sağlayan bir sistemdir. Gelinen bu noktada paylaşılan fikirler, faaliyetleri ve yapıları tanınan bölüm işletmeler ile
a. Tüm  yöneticiler sahip oldukları bölüm ve işleyiş hakimiyeti ve güven ile daha fazla fikir üretir hale geleceklerdir.
b. Bölüm işletmesine hakim olan yönetici faaliyetleri içerisinde yenilik veya farklılık yapılması gereken kısımları da daha net görecektir.
c.Yöneticiler faaliyetlerini daha geniş perspektiften görecektir. Olabileceğini gördükleri sonuçlar ile görüş açıları değişecektir.
d. Tüm işletme faaliyetlerini ve onların işleyiş mekanizmalarını daha doğru bilecekleri için faaliyetler arasında kolaylıkla ilişki kurabileceklerdir. Yaratıcılıkları etkilenecek ve olaylara farklı gözler ile bakabileceklerdir.
e. Tüm bölümler ile ilgili olarak dışarıdan bakmanın avantajı ile tüm işletme genelinde daha yararlı fikirler üreteceklerdir.


Bu çalışma, Active Bankacılık Finans Dergisi, ISSN 1301-9252, Ocak-Şubat-Mart 2007, Sayı 51,  S. 20–26,   yayınlanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder