24 Aralık 2013 Salı

İşletme Faaliyet Simulasyonları - 7 Bölüm



7. Bölüm
Uygulama
Bölüm işletmeler projelendirme yapabildikleri programa sahip olarak uygulamaya hazırdırlar. İşletme yaşam denemeleri baştan sona aritmetik olarak gerçekleşir. Aritmetik tablolarla verme yerine bir gelişim tablosu yaparak başlıklarla uygulama adımlarını görelim,
Adım I Yaşanabilecek olayların tespit edilmesi
Bir araya gelen tüm bölümlerin atmaları gereken ilk adım yaşanabilecek olayların tespitidir. Bu tespit işlemi uygulanacak bir beyin fırtınası ile ortaya çıkarılır. Katılımcı bölüm işletmeler,
- Daha önce yaşanan veya sektör içinde paylaşılan tecrübeleri
- Bölüm beklentileri ve düşüncelerini
- Piyasa ve ekonomik gelişme haberlerini
- Bölümler kendi yapılarını, kuvvetli ve zayıf yönlerini
- Karşılaşabilecekleri riskleri ve fırsatları
- Diğer yaşanabileceğini düşündükleri her şeyi de göz önüne alarak işletme içi ve dışı olayları ortaya çıkarırlar. Ortaya çıkan bu olaylar listesi iç ve dış olaylar olarak öncelikle ayrılır. Ayrılan bu olayların her biri diğeriyle işletmeyi etkileme gücü, gerçekleşebilme zamanı düşünülerek karşılıklı tartışılır. Önem derecesine göre sıralanır. Bu işlemin yapılma amacı etkileme gücü fazla ve zaman açısından yaşanabilmesi daha yakın ve önemli olanlara öncelik vererek her bir olayı ele almaktır. Ortaya konulan imkân dâhilinde veya hayali her bir olay muhakkak bir işletme yaşam denemesi olarak uygulamaya konulmalıdır. Belirsizliklere ancak bu şekilde hazırlıklı olunabilir.

Adım II Artçı Gelişmelerin tespit edilmesi
İlk adımda işletme önem derecesine göre sıralanmış bir yaşanabilecek olaylar listesine sahip olmuştur. Bu adımda ise Artçı gelişmelerin tespiti amacıyla her bir olay için tekrar beyin fırtınası yapılır. Örneklersek, birinci olay ele alınsın. Bu olayın işletme içinde ve dışında ne tür artçı gelişmeleri ortaya çıkarabileceği konusunda doğru ya da yanlış, gerçek veya hayali tüm gelişmeler ortaya çıkarılır. Ortaya çıkarılan bu artçı gelişmeler işletme içi ve dışı olarak ayrılır. Tavsiye edilen ve doğru olan her bir olayın baştan sona yaşam denemeleri bitirilmeden bir diğer olayın değerlendirilmesine başlanmaması ve artçı gelişmelerinin belirlenmemesidir. Bu çalışma belirlenmiş her bir olay için yapılmak zorundadır.

Adım III Alternatif etkilenimlerin tespit edilmesi
Artçı gelişimlerin tespiti sonrası ortaya bir liste çıkmıştır. İşte bu liste bölümlerin deneme yapmaları için gerekli başlangıç donelerini göstermektedir. Örnek olarak birinci iç artçı gelişimi ele alalım, her bir bölüm işletme bu doneyi kendisi için tartacaktır:
- Bu gelişme bölümü ve faaliyetlerini etkiler mi?
- Cevap evet ise, hangi faaliyetleri etkileyecektir?  Bu faaliyetler belirlenir.
- Belirlenmiş faaliyetler hangi seviyede etkilenir?
  Örnek olarak, satışlar ise bu faaliyet, satışlar bu gelişmeden artı eksi % kaç etkilenir? Bu karara nasıl ulaşıldı?
  Etkilenecek müşteriler ve onların kullanım veya alış potansiyelleri mi göz önüne alındı?

Bu çalışma bir oyun değildir. Her bir bölüm işletmenin ciddi olarak ve sanki olaylar ve gelişmeler ortaya çıkmış gibi harekete geçmesi ve etkilenimleri doğru ve gerçekçi nedenlere dayandırmaları gerekir. Böyle bir yaklaşım ileride bu tür bir olayla karşılaşıldığında bölüme ve işletmeye hızlı ve doğru hareket etme imkânı sağlayacaktır.
Her bir bölüm bu gelişmeyi göz önüne alıp etkilenen faaliyetleri ile izdüşümleri olan hesapları ve etkilenim seviyesini ortaya çıkarmalıdır. Bölümlerin diğer bölümlerden dolaylı etkilenimlerinin tespiti çok önemlidir.

Şimdi yapılacak olan her bir bölümün belirlediği etkilenimleri programlarında değiştirmeleridir. Bu aşamada kesinlikle tespit edilen etkilenimleri görmek için ilgili hesaplar üzerinde belirlenmiş oranlarda değişiklikler yapılmalıdır ne eksik ne fazla. Bütünleştirme programı da çalıştırılarak yeni bir duruma ulaşılmıştır. Daha önce belirlenmiş olan normal standart yapıdan farklılıklar nelerdir?  Sonuçlar kıyaslanır. Değişimler ortaya çıkarılır. Demek ki işletme sadece bu etkilenime maruz kalırsa ortaya çıkacak olan tablo budur. O halde bir sonraki adıma geçmenin zamanı gelmiştir.

Adım III Kararlar ağacının oluşturulması
Yeni bir durum ortaya çıkmıştır. Bu durum normale göre olumsuz ise bunu olumluya çevirmek için neler yapılmalıdır? İşte bölüm işletmeler bu deneme için kararlarını vereceklerdir. Bu kararların olumlu veya olumsuz yönleri bölümler arasında tartışılıp tekrar programlar alınan bu kararlardaki değişimlere göre çalıştırılacaktır. Ve tekrar bütünleşim programı çalıştırılıp son durum görülecektir.

Denemeler her bir olayın her bir artçı gelişmesi için tekrar yapılacaktır. İşletmenin ve bölümlerin elinde her bir yaşanabilecek olay için artçı gelişmeler kadar yaşam denemesi olacaktır.


Bu çalışma, Active Bankacılık Finans Dergisi, ISSN 1301-9252, Ocak-Şubat 2006, Sayı 46,  S. 76 – 86,  yayınlanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder